Испечати

Царска салата (зимница)

Царска салата (зимница)

Состојки

  • 1,5 кг зелка
  • 2 кг карфиол
  • 1 кг моркови
  • 0,5 кг црвена пиперка (капија)
  • 300 гр масло за јадење
  • 400 гр оцет 9%
  • 150 гр шеќер
  • 130 гр јадра сол
  • 10 гр бибер во зрна
  • 1 конзерванс

Подготовка

1. Зелката и карфиолот се дробат, морковите и пиперките се сечат на кругови
2. Се ставаат во подлабок сад и се налеваат со солилото

Солило
Сите состојки се мешаат заедно се додека не се растопат шеќерот и солта, а потоа се полева зеленчукот со солилото
Зеленчукот се промешува со солилото и се остава 24 часа да отстои и да пушти сок самиот зеленчук, со повремено мешање. Следниот ден се собира во тегли