Посни шпагети со печурки
Состојки
- 300 гр шпагети
- 250 гр свежи шампињони
- 1/2 мала главица кромид
- 3 чешниња лук
- 4-5 гранчиња магдонос
- 5 лажици маслиново масло
- по вкус мешан сув зачин, сол и бибер
- 200 мл павлака за готвење од соја
Подготовка
Шпагетите ставете ги да се варат во зовриена и солена вода по време означено на паковањето.
Печурките исчистени и измиени изрендајте ги на ливчиња.
Кромидот и лукот ситно исецкајте ги и ставете ги во тава со маслото малку да се запржат. Додајте ги печурките, магдоносот ситно исецкан и зачините по вкус. Оставете ги да се динстаат додека течноста им испари. Тогаш додајте ги шпагетите исцедени од водата и измешајте ги. Додајте ја и павлаката и повторно измешајте ги. Послужете ги топли.