Видео рецепт: Телешка чорба за трезнење
Состојки
- За ЧОРБАТА ќе ви треба:
- 1 кг. јунешки вратни кременадли
- 2 големи моркови
- 1 корен целер
- 1 корен пашканат
- 1 главица кромид
- 1 чешне лук
- 1 лажица путер
- 1 голем компир
- 1 лажичка сол
- малку бибер
- малку брашно
- За ДОДАТОК ќе ви треба:
- 7 чешниња лук
- малку магдонос
- вински оцет и маслиново масло
Фичо вели дека оваа чорба е одличен лек за мамурлук, но и за да ве згрее во студените денови!
Подготовка
Чекор 1: Кременадлите намачкајте ги со малку брашно и испржете ги. Со тоа ќе ги затворите порите и месото ќе биде повкусно. Потоа ставете ги да се варат околу час и половина (или помалку во Смарт лонецот).
Чекор 2: Кромидот, целерот, пашканатот и морковите исечкајте ги ситно. Додадете ги кромидот и лукот ситно исечкани, или изрендани, и сите зеленчуци пропржете ги со малку путер.
Чекор 3: Кога јунешкото месо ќе биде готово, извадете го да се олади, а течноста процедете ја во тенџерето со зеленчуците. Ситно исечкајте голем компир за да даде густина на чорбата. Додадете сол и бибер.
Чекор 4: Оладеното месо иситнете го и вратете го во чорбата за заедно да се готви околу 30 минути.
Чекор 5: За додатокот, лукот изрендајте го на најситната страна на рендето. Ситно исечкајте го магдоносот, измешајте ги и додадете оцет и маслиново масло. Фичо вели дека без овој додаток не бива чорба!
Чекор 6: Сервирајте во чинија и прелијте со додатокот. Внимателно, има многу лук!
СОВЕТ: Ако сакате погуста чорба, може да запржите малку брашно со зеленчуците.