Палента со пржен свински пафлак

Состојки
- за палента
 - 1 шоља за кафе палента
 - 3 шољи за кафе вода
 - 30гр путер
 - 1/2 лажиче сол
 - 800гр свински пафлак
 - масло или свинска маст
 
Подготовка
Едноставен ручек, сладок во зимски денови.
Измиениот свински пафлак се сечи на коцки и се пржи на загреано масло, во кое по желба може да се додаде и 1 лажиче свинска маст. Се пржи убаво да зарумени.
 Во тенџере на оган се става водата со солта и путерот да зоврие.
 Се додава палентата и постојано се меша, се додека не се згусни.
 Сварената палента одма се сервира на тањир и врз неа се ставаат парченца испржен свински пафлак.
 По желба наросете со сува печена пиперка.
Напомена, палентата се вари во сооднос 1-3