Испечати

Солени пакетчиња со богат зимски фил

Солени пакетчиња со богат зимски фил

Состојки

  • 500 гр готови танки кори
  • фил
  • 4 страка сецкан праз
  • 200гр урда или сирење
  • 300-400гр сецкана кисела зелка
  • 1 лажиче семе од коприва
  • 1 лажиче лупен сончоглед
  • 1 лажиче лупени семки од тиква
  • 40 мл масло
  • смеса за премачкување
  • 250 мл кисела вода
  • 30 мл маслиново масло
  • 5лажици брашно
  • 1 јајце
  • 1/4лажиче пециво
  • 1/8 коцка квасец
  • 1 жолчка за премачкување одозгора

Подготовка

Вкусен, брз појадок
Прво на загреано масло се пропржува киселата зелка, околу 30 минути.
Потоа се пропржува и празот.
Се тргаат на страна па се додаваат урдата и семките.
Убаво се промешува.
Се зачинува со сол и бибер.
Се спрема смесата за премачкување на корите.
Во еден сад се ставаат сите состојки и убаво се промешува.
Се зема една кора, се премачкува со четка со смесата, во средината се става една полна голема лажица фил и се преклопува, се формира пакетче.
Така се постапува со целиот материјал.
Се редат во плех и одозгора се премачкуваат со остатокот од смесата, па со жолчка и се наросуваат со сончоглед и семки од тиква.
Се печат на 200 степени оклу 30 минути.