Солени пакетчиња со богат зимски фил
Состојки
- 500 гр готови танки кори
- фил
- 4 страка сецкан праз
- 200гр урда или сирење
- 300-400гр сецкана кисела зелка
- 1 лажиче семе од коприва
- 1 лажиче лупен сончоглед
- 1 лажиче лупени семки од тиква
- 40 мл масло
- смеса за премачкување
- 250 мл кисела вода
- 30 мл маслиново масло
- 5лажици брашно
- 1 јајце
- 1/4лажиче пециво
- 1/8 коцка квасец
- 1 жолчка за премачкување одозгора
Подготовка
Вкусен, брз појадок
Прво на загреано масло се пропржува киселата зелка, околу 30 минути.
Потоа се пропржува и празот.
Се тргаат на страна па се додаваат урдата и семките.
Убаво се промешува.
Се зачинува со сол и бибер.
Се спрема смесата за премачкување на корите.
Во еден сад се ставаат сите состојки и убаво се промешува.
Се зема една кора, се премачкува со четка со смесата, во средината се става една полна голема лажица фил и се преклопува, се формира пакетче.
Така се постапува со целиот материјал.
Се редат во плех и одозгора се премачкуваат со остатокот од смесата, па со жолчка и се наросуваат со сончоглед и семки од тиква.
Се печат на 200 степени оклу 30 минути.