Посни грисини со пиво
Состојки
- 250мл пиво
- 125гр маргарин
- 125мл масло
- 1кг брашно
- 1 квасец
- 2 лажици мелено ленено семе
- 50гр мелен афион
- 50гр сусам
- 50гр ленено семе
- 1 пакетче ким
- 50гр сончоглед
- 1 лажица сол
- 120мл вода
Подготовка
Квасецот се раствара во водата и се остава да надојде. Одкако ќе стаса се става во посоленото брашно и заедно со маргаринот, зејтинот и пивото се замесува тесто. При замесувањето се додаваат и сите семиња и се меси компактна смеса.
Тестото се остава да одмори околу 40 минути а потоа се сука во кора и се ваѓаат формички по желба. Се редат во плех на хартија и се печат околу 15 минути на 180 степени. По желба може да се премачкаат со зејтин и да се наросат со некое од семињата, но и без наросување се доволно богати со вкусо.