Испечати

Посни грисини со пиво

Посни грисини со пиво

Состојки

  • 250мл пиво
  • 125гр маргарин
  • 125мл масло
  • 1кг брашно
  • 1 квасец
  • 2 лажици мелено ленено семе
  • 50гр мелен афион
  • 50гр сусам
  • 50гр ленено семе
  • 1 пакетче ким
  • 50гр сончоглед
  • 1 лажица сол
  • 120мл вода

Подготовка

Квасецот се раствара во водата и се остава да надојде. Одкако ќе стаса се става во посоленото брашно и заедно со маргаринот, зејтинот и пивото се замесува тесто. При замесувањето се додаваат и сите семиња и се меси компактна смеса.
Тестото се остава да одмори околу 40 минути а потоа се сука во кора и се ваѓаат формички по желба. Се редат во плех на хартија и се печат околу 15 минути на 180 степени. По желба може да се премачкаат со зејтин и да се наросат со некое од семињата, но и без наросување се доволно богати со вкусо.