Испечати

Кафе коцки

Кафе коцки

Состојки

  • 250 гр. бисквити
  • 250 мл.сварено кафе
  • 10 јајца
  • 350 гр. брашно
  • 350 гр. шеќер
  • 3 лаж. какао
  • 1 пециво
  • 10 лаж. врела вода
  • 2 пудинга од ванила
  • 1 кг. млеко
  • 6 лаж. брашно
  • 2 ванилин шеќер
  • 300 гр. шеќер
  • 150 гр. маргарин
  • 100гр. чоколада за готвење
  • 4 лаж. зејтин

Подготовка

Во сад за матење ги ставаме јајцата и шеќерот и матиме околу 10 минути. Потоа го додаваме брашното,пецивото какаото и топлата вода и промешуваме.Ставаме да се пече 20 минути на 200 степени.

Во тенџере на оган ставаме 700 мл.млеко, а во друг сад за матење го ставаме пудингот преостанатото млеко 300 мл,шеќерот брашното и 2 ванилин шеќер и матиме со миксер да се соедини. Кога млекото ќе зоврие сето тоа полека го истураме во тенџерето и мешаме да се добие густа смеса. Го тргаме од оган и оставаме да се олади. Кога ќе се олади му го додаваме маргаринот и со миксер ја соединуваме смесата. Испечениот пандишпан го сечеме на 2 еднакви дела.
Вариме кафе за бисквитите и кафето го ставаме во чинија. Едниот пандишпан го филуваме, бисквитите ги потопуваме во кафето и ги редиме врз филот. Пак ставаме малку фил и го ставаме и вториот пандишпан. Пак филуваме и редиме бисквити и врз бисквитите го ставаме останатиот фил. Чоколадото го растопуваме на пареа и со лажица истурата врз филот.