Солени колачиња со семки
Состојки
- 100 гр семки
- 100 гр сончоглед
- 100 гр сусам
- 50 гр лен
- 2 лажици афион
- малку ким
- 3 шољи (од 250 гр) брашно
- 1 шољи масло за јадење
- 1 шољи кисела вода
- 1 пакетче (10гр) прашок за печиво
- 1 лажиче сол
Подготовка
1. Семките и сончогледот се ставаат на огин малку да се запечат и при крајот им се додава сусамот.
2. Брашното, солта, водата, маслото и прашокот за печиво се замесуваат и на крај се додава потпеченото семе и се заедно се меси
3. Со сукало се растегнува кора на работната маса и со чаша се вадат кругови-колачи
4. Се редат во ненамрсена тава и се печат 10 - 15 м ин на 200 степени додека да заруменат