Див зајак
Состојки
- 1 див зајак
- 2-3 моркови
- 2-3 пиперки
- 5-6 чешниња лук
- 2-3 главици кромид
- 2 лажичиња сол,зачин,црн бибер
- 150 мл бело вино
- 200мл вода
Подготовка
Прво зајакот убаво го вариме.
Зеленчукот го сецкаме на кругови. Го ставаме зеленчукот и зајакот заедно во тава за печење. Посолуваме ставаме зачини и го полеваме зајакот со масло и 1 шоља за кафе бело вино и околу 200 гр вода. Оставаме да се пече се додека водата не испари. Не мора на јака температура бидејќи претходно е варен, се пече отприлика колку зеленчукот да омекне убаво.
(Ова е инаку тоа што остана од зајчето што успеав да го сликам....хахаха )