Испечати

Кифли со млад кромид и морков

Кифли со млад кромид и морков

Состојки

  • 250гр. брашно
  • 100-150 мл млеко
  • 1/2 квасец
  • 1 лажиче сол
  • 5-6 перца од млад кромид
  • 1 морков
  • 1 јајце за премачкување
  • 50гр сусам

Подготовка

Пак пробував нешто, затоа и дозата е толку мала, ама многу вкусни испаднаа посебно мирисот додека се печеа, па наредниот пат повеќе ќе биде.
Перцата ги сецкаме многу ситно, а морковот го рендаме на најситно.
Го месиме тестото заедно со пецата и морковот.
Оставаме тестото да стаса.
Откако ќе стаса расукуваме кора и сечиме на триаголници. Го мотаме секое парче како соленка. Ставаме во намрсена тава, ги премачкуваме со јајце и наросуваме сусам. Печеме околу 45мин. на 220 степени.