Испечати

Чоколадно бухтле

Чоколадно бухтле

Состојки

  • Тесто
  • 100 гр несквик
  • 200 мл топло млеко
  • 80 гр путер омекнат на собна температура
  • 20 гр свеж квасец
  • 2 полни лажици шеќер
  • 10 гр ванилен шеќер
  • 1 јајце
  • прстофат сол
  • изрендана кора од 1 портокал
  • 400-450 гр брашно
  • За полнење
  • мармалад од јагоди или кајсии или каков ќе имате
  • за премачкување малку путер

Подготовка

Квасецот растворете го со малку млеко и ставете го во сад за месење. Додајте ги останатите состојки освен брашното. Брашното додавајте го постепено и месите додека се добие изедначено и меко тесто.
Секогаш велам брашното да се додава постепено зато што секој тип не е исти и различно прима течност.
Откако убаво ќе го измесите тестото,ставете го во садот, покријте го со проѕирна фолија и крпа и на топло оставете го да гисни додека се дуплира околу 2 часа. Кај мене толку траеше дури се удвои.
Стасаното тесто размесете го и поделете го на 15 топчиња. Секое топче малку развлечете го со сукало, на средината ставете му по 1 лажиче мармалад и цврсто затворете го да не течи мармаладот и повторно направете топче.
Ставајте ги во тава (26) и оставете ги да надојдат уште 1 час. Потоа ставете ги да се печат во загреана рерна на 180 степени околу 35 мин.
Печени премачкајте ги со путер, покријте ги со алу фолија и крпа и оставете ги да оладат.
Послужете ги наросени со шеќер во прав како појадок или вечера со млекце!