Испечати

Пилешки ражничи со павлака и мед

Пилешки ражничи со павлака и мед

Состојки

  • 1кг пилешки гради
  • 4 големи лажици павлака
  • 3 лажици мед
  • 1 лажица доматно пире
  • 1 помала главица кромид
  • 6 чешниња лук
  • Сол и бибер по вкус
  • зејтин
  • Чили сос или чили во прав по желба

Подготовка

Ставете ги павлаката, медот, доматното пире, лукот и кромидот во блендер и блендирајте додека не добиете хомогена смеса. Додадете сол и бибер по вкус. По желба додатете чили сос или чили во прав.

Пилешкото исецкајте го на коцки. Смесата од блендерот со пилешкото ставете ја во подлабок сад и оставете ја во фрижидер околу 3 часа.
Во меѓувреме, доколку користите дрвени стапчиња за ражничи оставете ги да покиснат во вода 30тина мин.

Извадете го месото од фрижидер и спремете ги ражничињата така што ќе оставите малку простор (3-4мм) помеѓу секое парче месо.

Загрејте ја грил тавата или скарата и попрскајте ја со зејтин. Попрскајте ги ражничињата со сол и печете од сите страни.
Доколку не сакате сите ражничиња да се лути, откако ќе ги спремите за печење, попрскајте само неколку со чили во прав.