Испечати

Мини (солени) кроасани

Мини (солени) кроасани

Состојки

  • 1 кг брашно
  • 3 јајца
  • 3 дл млеко
  • 2 дл јогурт
  • 1 квасец
  • 2 дл масло за јадење
  • 2 лажички шекер
  • 2 лажички сол
  • 1 маргарин
  • 1 кесичка ким
  • 1 јадра сол

Подготовка

На почеток се подготвува тестото-квасецот се потопува во топло млеко со шеќерот. Во голем сад се става брашното, јајцата, солта, јогуртот, маслото за јадење и смесата од квасец, шекер и млеко. Се замесува тесто. Тестото се дели на 12 парчиња и се остава 10 мин, за подоцна, секое парче да се развлече на кори со големина од плитка чинија со дебелина од пола сантим. Се редат корите една врз друга, а измеѓу нив се премачкува маргаринот(2х6 кори). Повторно се оставаат 10 мин. да отстојат. Потоа се расукуваат и се прават кроасани кои се редат во тава, се премачкуваат со јајца, па на крај се наросуваат со ким и јадра сол. Се печат додека не поруменат.

Можете да ги филувате по желба-солени или слатки

Добар апетит