Парена пита со јаболка
Состојки
- 1/2 кгр. кори за пита
- Фил
- 3 јајца
- 200 гр. шекер
- 200 мл. јогурт или кисело млеко
- 200 мл. зејтин
- 3 рендани јаболка
- 4 лажици лебни трошки
- 100 гр. крупно мелени ореви
- 1 пециво
- на вкус цимет
- малку рендана кора од лимон
- 2 ванили
- За заливање
- 2 чаши од 200 мл. шеќер
- 300 мл. вода
Подготовка
Вкусна е кога е сосема оладена
Подготовка
Фил
- Изрендајте ги јаболката, додадете во нив 2 ванили, оревите, циметот.
Оставете настрана.
-Изматете ги јајцата со шекерот пенесто, додадете јогуртот, измешајте, додадете зејтинот- измешајте, потоа додадете го пецивото и лебните трошки.
Во намрснета со зејтин тава ставете една кора, премачкајте со добиената смеса со јајцата, врз неа ставете друга кора-премачкајте и така спремајте четири кори. На четвртата која сте ја премачкале исто така ставете од ренданите јаболка. Замотајте во ролат - пренесете во тавата, Така се работи се до потрошување на корите. Можете да ги спремате и со по три кори, можете да ставате од ренданата јаболка и на секоја која па да замотате во ролат... тоа вие изберете.
Ставете да печете на 180-200 степени. Додека се пече ставете да се вари шербетот и тоа откако ке зоврие нека вари само 5 мин. Нека олади.
Печената топла пита залијте ја со шербетот или пак обратно - топол шербет врз оладена пита.
Јас никогаш немам трпени да чекам. Додека се пече го варам шербетот, ке ја извадам питата и шербет врел и врела пита. - заливам, не ми е проблем воопшто - а вие одлучете. Знаеме дека важи правилото едното да е ладно - другото топло.