Испечати

Пилешки бомбици

Пилешки бомбици

Состојки

  • 600 гр пилешки стек
  • 1 главица сецкан кромид
  • 1 јајце
  • 1 парче двопек
  • 1-2лажици мелен двопек
  • кари, бибер, црна сол, зачин
  • за поховање
  • 1 јајце
  • 100гр брашно
  • 50 гр сусам
  • 250 мл масло за пржење

Подготовка

Многу вкусни солени бомбици.
Прво пилешкиот стек се мели на машина за месо.
Потоа потопете го парчето двопек во вода и исцедете го.
Во садот со месото се додаваат останатите состојки и сето убаво се соединува.
Се формираат бомбици, се валкаат во брашно, јајце презла и сусам.
Се пржат на среден оган и се редат на хартиени салфети.

Совет, при формирањетио на секоја бомбица раката нека ви биде потопена во вода или намрсена со масло, за полесно да се формираат бомбиците.