Испечати

Пилешка чорба со зеленчук

Пилешка чорба со зеленчук

Состојки

  • 3-4 копани или надкопани
  • 1 главица кромид
  • 3-4 чешни лук
  • 1/2 главица целер
  • 2 моркови
  • 2 компири
  • 200 гр. шампињони ( по желба)

Подготовка

Најпрво ги одваруваме копанчињата во тенџере со вода. Потоа ја истураме таа вода, налеваме друга и тука го додаваме целиот зеленчук, измиен, излупен и исецкан. Ги додаваме и зачините без солта. Вариме додека се свари месото и сите зеленчуци. Потоа го вадиме месото настрана, со лажица решетка ги вадиме ловоровиот лист и каранфилчињата. Па со рачен миксер ја блендираме целата содржина. Доколку е многу густо додаваме вода. Повторно ја враќаме чорбата на рингла да зоврие. Месото го чистиме и го киниме на ситни парченца и го враќаме во тенџерето. Посолуваме по вкус.

Добар апетит!