Испечати

Похувана палента со модар патлиџан и сирење

Похувана палента со модар патлиџан и сирење

Состојки

  • 1200мл. вода
  • 240гр. палента
  • 20гр. путер
  • 1 помал модар патлиџан
  • 200гр. сирење
  • прстофат сол,масло за пржење
  • за похување
  • 100гр. лебни трошки
  • 50гр. сусам
  • 2 јајца

Подготовка

Одличен начин за подготовка на палента малку по различна од стандарната подготовка. За мојот вкус одлична комбинација со модар патлиџан.
Подготовка.
Водата ставете ја да зоврие со путерот и малку сол, потоа додавајте ја палентата со постојано мешање. Така да повари 2-3 минути.
Истурете ја во силиконска тава едната половина. Врз неа наредете ги пропржените модри патлиџани. Врз нив нарендајте сирење и ставете ја втората половина. Оставете да се излади половина час. Превртете го силиконот и со остар нож или калапи по желба вадете форми.
Во два сада подгответе ги јајцата, презлата и сусамот и почнете со похување.
Вака подготвените во мојот случај триаголници испржете ги.
Добар апетит!!!