Шеќерпаре со гриз и кокос
Состојки
- 4 јајца
- 3 лажици шеќер во прав
- 220 гр маргарин (омекнат или стопен)
- 50 мл масло
- 100 гр кокос
- 100 гр гриз
- 3 чаши од 250 мл брашно
- 1 пак. прашок за пециво
- Шербет
- 500 гр шеќер
- 3 чаши од 270 мл вода
Подготовка
Од наведените состојки измесете тесто. Кинете делчиња од тестото и обликувајте ги во форма на топче, па благо сплескајте го. Моите беа од по 40 гр. Редете ги во подмачкан плех од шпоретот и врз секое ставете по една јатка орев. Печете на 180С 20-25 минути.
Во меѓувреме сварете го шербетот, кој ќе го оставите најмногу 2 минути да поврие.
Испечените шеќерпариња прелијте ги со топлиот шербет и оставете неколку часа да се натопат. Колачињата ќе го впијат целиот шербет. Доколку шербетот во садот во кој се полеваат не ги прекрие колачите, тогаш на барем еден час превртете ги обратно за да фати и одозгора.
Одозгора по желба можи да ги наросите со кокос.