Испечати

Вкусни мекици со млеко и јајца (Лангиди)

Вкусни мекици со млеко и јајца (Лангиди)

Состојки

  • 1/2 л. млеко
  • околу 1 кг. брашно
  • пола квасец
  • 2 јајца
  • 100 мл. зејтин
  • 1 мала лаж. сол
  • 1 мала лаж. шеќер

Подготовка

Според овој рецепт ќе подготвите брзи и вкусни мекици.

1. Млекото го затоплуваме, ама да не биде врело.

2. Во длабок сад за месење, квацесот се растопува во млако млеко и се додаваат јајца, зејтин, сол и шеќер.

3. Во смесата додаваме брашно онолку колку што е потребно за да се замеси тесто, отприлика потребно е околу 1 кг. брашно.

4. Тестото убаво се замесува и се остава да стои додека да нарасне.

5. Откако ќе нарасне, се кине од тестото топче (големо колку јајце) и со рака се развлекува да му се даде долгнавеста форма, (форма на мекица).

6. Во загреано масло се пржат мекиците додека да добијат убава златна боја.

Со домат и сирење, мекиците се идеални за појадок.