Рибја чорба
Состојки
- 600 гр. пастрмка
- 3 моркови
- 2 пашканати
- 2 ловорови листа
- 10 зрна бибер
- 3 литри вода
- 100 мл маслиново масло
- 4 лажици брашно
- 6 чешниња лук
- сол по вкус
- 1 лажица мешан зачин
Подготовка
По рецептот на татко ми пофален од сите кои пробале, од срце ја препорачувам. Како што си е редот во рецептите на супи и чорби, јас како стружанка ви подготвив рибја чорба.
1. Додека рибата се вари (потребно е еден час) ги сецкаме морковот, пашканот и лукот (на различни места).
2. Рибата се вади од водата (а тенџерето се остава на тивко). Се вади кожата и се чисти месото во малечки парчиња. Оставаме на страна.
3. Во загреано тавче, го ставаме маслиновото масло, се додава брашното и убаво се промешува на што се додава лукот. Се меша додека малку зарумени. Ваквата смеса се додава на водата.
4. Откако водата со запршката вари 15 мин., ги додаваме парчињата риба и исецканиот морков и пашканат. Се посолува и се вари уште 10 минути.