Испечати

Кокос фантазија

Кокос фантазија

Состојки

  • за паниспања
  • 5 белки
  • 10 лажици шеќер
  • 1 пециво
  • 2 лажици брашно
  • 200гр. кокосово брашно
  • за прелив
  • 8 лажици млеко
  • 1 лажица нес кафе
  • 2 лажици шеќер
  • 50 гр. чоколадо за готвење
  • за фил
  • 5 жолчки
  • 150гр. шеќер
  • 200гр. маргарин
  • 200гр. чоколадо за готвење

Подготовка

Белките избијте ги во цврст снег и додајте го шеќерот. Матете додека се добие убава смеса и потоа додадете го брашното, пецивото и кокосот. Сместа печете ја на 180 степени околу 20 мин.во калап обложен со хартија. Пандиспањата кога ќе биди малку изладена се потура со сварениот и млак прелив.
За филот најпрво жолчките се бијат на пареа со миксер заедно со шеќерот. Кога ќе се стопи шеќерот го додаваме чоколадото и оставаме да се излади. Ладен го биема со маргаринот. Тортата ја филоваме и ја оставаме некое време за да прими од филот.
Украсете по желба!!!