Сок од дренки, вишни и капини
Состојки
- 1 кг. вишни
- 1 кг. капини
- 1 кг. дренки
- 10 л. вода
- 3 кг. шеќер
- 2 кесички лимонтус
Подготовка
Освежителен сок приготвен во домашни услови.
Во водата се става овошјето и се вари на оган додека да се добие убава темно црвена боја.
Потоа се трга од оган, се цеди и се додаваат шеќерот и лимонтусот.
Се остава да постои околу 20тина минути и се става во шишиња, може и стаклени и пластични. Ако е во пластични треба да стои во замрзнувач за да не се расипе. Ако е во стаклени само треба да се добро запечатени капачињата и да се чува на студено и темно место.
Одличен рецепт и начин да имате свеж овошен сок преку цела зима.