Испечати

Кисели краставички од рерна

Кисели краставички од рерна

Состојки

  • За една тегла
  • 8-10 краставички корнишони
  • 1 мала шоља оцет
  • 1 лажичка сол
  • 1 лажица шеќер
  • 1/4 кромид
  • 1-2 ловорови листа
  • 7-8 зрна бибер
  • 10-15 зрна синап

Подготовка

Овие корнишони во тегли, правени на овој начин, многу наликуваат на оние што се продаваат, а пак ако си купите ситни малечки краставички, во тој случај веќе ќе имате прва класа, домашни корнишони.

1. Корнишоните убаво ги миеме и им ги отсекуваме дршките ако ги има.
2. На дното на теглата ги ставате сите потребни состојки, а може и откако ќе ги наредите корнишоните во теглата.
3. Ги редиме корнишоните.
4. Долеваме вода во секоја тегла и убаво ги затвораме теглите.
5. Ги редиме во рерна која ја вклучуваме на температура од 100 степени и така ги оставаме час или час и половина, односно корнишоните треба да ја променат бојата.

Оваа процедура обично ја правам навечер, бидејќи е пожелно теглите по загревањето да останат во рерна додека да се изладат.
Рецептата ми е со алкохолен оцет, но сум користела и јаболков и вински (во недостаток на алкохолен), има разлика, вкусни се и така, ама најубави се со алкохолен оцет.
Шољата е од 60-70 мл.