Испечати

Домашен сув зачин (вегета)

Домашен сув зачин (вегета)

Состојки

  • 1кг моркови
  • 300гр пашканат
  • 150 гр кромид
  • 1 китка магдонос
  • 100 гр сол

Подготовка

Домашна вегета без додавање на бои, засилувачи на вкус и слично, здрава со сите хранливи состојки...
Морковите се рендаат, пашканатот и кромидот ситно се сецкаат.

Се става да се суши на сонце 3-4 дена со повремено мешање. Исто и магдоносот се суши на сонце.

По 3-4 дена во блендер се ставаат морковот, кромидот, пашканатот, магдоносот и солта и се блендира додека се иситни да дојде како купечкиот сув зачин.

Се употребува нормално во секое јадење каде што досега се користело купен сув зачин.