Испечати

Овошна торта со праски

Овошна торта со праски

Состојки

  • за пандишпан
  • 4 јајца
  • 6 лажици шеќер
  • 1 прашак за пециво
  • 1 филџан (150 гр) брашно
  • 300 мл млеко
  • за прелив
  • 100 мл вода
  • 12 лажици шеќер
  • 1 кг праски
  • 2 пудинзи од ванила
  • за премачкување
  • 1 кесичка шлаг
  • 120 мл млеко

Подготовка

Лесна овошна торта која може да ја направите и со било кое друго овошје, а во зависност од овошјето може да го промените и вкусот на пудингот.

1. Јајцата се матат со шеќерот, па се додава брашното и пецивото. Се истура во намрснета и набрашнета округла тава бр 26. Се пече во загреана рерна околу 20 минути. Откако ќе биде печен пандишпанот (уште додека е топол) се потура со 300 мл ладно млеко.

2. Во меѓувреме, додека се пече пандишпанот, го припремаме преливот. Шеќерот и водата се загреваат на оган, додека шеќерот не се растопи. па се додаваат праските, излупени и сецкани на прарчиња. Се варат на тивок оган додека не омекнат. па потоа го додаваме пудингот, растворен во малку вода.

3. Преливот се става топол врз пандишпанот, и се остава да се стегне.

4. Откако ќе се излади, тортата се премачкува со шлаг.