Испечати

Зеленчуково Рагу

Зеленчуково Рагу

Состојки

  • 2 компира
  • 1-2 моркова
  • 1-2 глави кромид
  • 2-3 чешниња лук
  • 1 лажичка шекер
  • 1 врска магданос
  • 2 гранчиња целер
  • 1 пиперка
  • 150 гр. печурки
  • 2 лажици доматно пире
  • 500 мл. вода
  • 2 лажици зејтин
  • 2 лажици брашно
  • 2 домота
  • на вкус сол, бибер

Подготовка

Посно е.
Начин на приготвување
- Излупете го кромидот, исецкајте на ситно, ставете во тава на зејтин го пржите.
- Додадете ги печурките. Овкусете на сол и зачинки по ваш избор и продолжете да пржите околу 6-8 мин.
- Излупете компирот, насечете ги во форма која сакате вие и ставете ги во тавчето или гувечиња (сад кој сте избрале во него да го спремате рагуто).
- Насецканиот морков ставете го врз компирот.
- Врз морковот ставете сега смесата од кромидот и печурките, а врз нив ставете ја насецканата пиперка, и гранчињата од целер. Целото ова покријте го со исечениот домат на кругови. Додадете го и магданосот.
- Во посебен сад направете сос од водата, доматното пире, пресованиот лук, шекерот и брашното. Измешајте да нема грутчиња од брашното, полијте ги зеленчуците и ставете го вака спреманото рагу во рерна зџагреана на 180 степени и нека се крчка околу 1 час.