Видео рецепт: Печено пилешко со печурки и пиво
Состојки
- 1 кг. пилешки гради
- 400 гр. грама свежи шампињони
- 200 гр. кашкавал
- 2 жолчки
- 3 лажици лебни трошки
- 300 мл. пиво
- 5 лажици масло
- 1 коцка за пилешка супа
- сол и бибер
Денес ќе готвиме заедно со Теофанија, готвач член на нашата веб-страница. Теофанија ќе подготви еден од нејзините рецепти, Печено пилешко со печурки и пиво.
Понекогаш едноставните рецепти, со добра комбинација на состојки, даваат одличен резултат. Овде спојуваме пилешки стек и печурки, готвени во пиво.
Подготовка
Чекор 1: Месото исечкајте го на мали парчиња. Печурките исечкајте ги на тенки листови, или по ваша желба. Кашкавалот исечете го на листови.
Чекор 2: Во тавата во која ќе го приготвувате редете еден ред месо, еден ред печурки и наредете тенки листови кашкавал.
Измешајте го пивото со коцката за супа, лебните трошки, жолчките, масло и насолете. Прелијте ја мешавината врз состојките во тавата.
Чекор 3: Покријте го капакот и печете на 200 степени 20 минути, а потоа отворете да се потпече уште 10 минути, или додека зарумени.
Чекор 4: Послужете со салата!
СОВЕТ: Делимано Овалната Ростер тава овозможува брза подготовка на семејниот ручек, а ќе добиете вкусен резултат. Ако сакате помасна храна, може да додадете и пушена сланина врз пилешкото.