Свинска кременадла печена со зелен прелив
Состојки
- 1-1,5 кгр цело парче свински кременадли
- за прелив
- 1 китка магдонос
- 1лажица сенф
- 1 чешне лук
- 1 лажичка зачин
- 1 лажичка бибер
- 1лажица мешавина од оригано, буковец,црвен пипер, јадра сол
- 1 лажиче сок од лимон
- 70 мл масло
- 100 мл бело вино
- 1кгр компир
Подготовка
Многу лесен, а вкусен ручек.
Парчето месо се чисти од жилички и се става во пекач.
За преливот сите состојки се ставаат во блендер убаво да се соединат.
Со добиената смеса се премачкува парчето месо од сите страни и се остава во фрижидер 2-3 часа да ја впие маринадата.
Се вади од фрижидер, се налива виното,( по потреба може да се стави и 100 мл вода) се ставаат излупените компири и се печи во рерна 2,5-3 часа на тивко.