Фереро мафини
Состојки
- 2 јајца
- 200мл млеко
- 150гр шеќер
- 300гр брашно
- 100гр печени сецкани лешници
- 4 парчиња наполитанки(околу 100гр)
- 30гр чоколадо стопено
- 3 лажици нутела
- 2лажици мед
- 20гр какао
- 1 ванила
- 1 прашак за пециво
- за крем
- 1 шлаг крем од чоколадо
- 200гр чоколадо за готвење
- 100мл млеко
Подготовка
Се матат јајцата со шеќерот и ванилата. Настрана во млекото се топи чоколадото и медот. Откако ќе се излади се додава во јајцата, се додаваат и другите состојки, на крајот прашакот за пециво. Се става смесата во калапчиња за мафини и се печат во загреана рерна на 200 степени околу 20мин.
Подготовка на кремот
Се мати шлаг кремот со млекото и се додаваат 200гр стопено и изладено чоколадо и со кремот се декорираат мафините.
Овој пат ставив плус нутела во мафините, значи се става во калапчето малку од смесата, па една лажичка нутела, па повторно од смесата.