Испечати

Овошни коцки со праски

Овошни коцки со праски

Состојки

  • кора
  • 2 јајца
  • 3 жолчки
  • 12 лажици шеќер
  • 6 лажици млеко
  • 6 лажици масло
  • 6 лажици гриз
  • 6 лажици брашно
  • 1 пециво
  • прелив
  • 200 мл вода
  • 200 гр шеќер
  • фил
  • 700 мл млеко
  • 2 пудинга од ванила
  • 1 маргарин
  • 250 гр шеќер во прав
  • 1 кг праски или друго сезонско овошје
  • шам
  • 3 белки
  • 9 лажици шеќер

Подготовка

Рецептот ми е од една другарка, оригиналот е со јагоди, но секако може да се стави и друго овошје како во мојот пример.
Јајцата и шеќерот се матат убаво, па се додаваат останатите состојки. Се пече кората на 180 степени во тавче број 36.
За преливот се стават на оган шеќерот и водата да зовријат околу 5 минути, па со млак прелив се полева оладената кора.
Праските се сецкат и се стават врз кората.
За филот се вари крем од пудингот и млекото, па се лади. На оладениот крем се додава изматениот маргарин со шеќер во прав.
Врз овошјето се става целиот фил и одозгоре се става шамот од белки и шеќер.
Колачот е многу освежителен и најубаво е добро да се олади пред да се дегустира.
НАЗДРАВЈЕ!!!