Испечати

Тиквичка со прелив од јаболков оцет и лук

Тиквичка со прелив од јаболков оцет и лук

Состојки

  • 1 тиквичка
  • 4 чешниња лук
  • 1 лажица домашен јаболков оцет
  • 1 лажичка вода
  • неколку гранчиња магдонос
  • по потреба брашно, сол, масло

Подготовка

Едноставно, брзо и добредојдено за постиве.

Тиквичката исечете ја на тенки кругови.
Секој круг свалкајте го во брашно и пржете ги на загреано масло.
Испржените тиквички извадете ги на кујнска хартија да се впие вишокот мрснотија, и додека се топли посолете ги.

Во сад ставете го исецканиот лук, сецканиот магдонос, јаболковата киселина и водата.
Јас ги наведов овие дози за јаболкова киселина и вода, но вие зависно од вкусот дотерајте си ја дозата( Некои сакаат покисело, некои не).
Со преливот посипете ги тиквичките и послужете.