Ледено срце
Состојки
- 2 јајца
- 2 пак. ванилин шеќер
- 100 мл млеко
- 100 мл слатка павлака
- 150 гр бело чоколадо
Подготовка
Најпрво се матат жолчките со ванилиниот шеќер и се варат на пареа. Се трга садот на стана и се остава да излади.
Потоа, се загрева млекото и во него се растопува белото чоколадо. И тоа се остава да лади, со повремено мешање.
Посебно се мати слатката павлака, а во друг сад белките.
На крај, сите состојки се мешаат заедно и се сипат во силиконски калапчиња во облик на срце. Се ставаат во замрзнувач и се служат ладни, како сладолед.
* По желба калапчињата предходно можите да ги чоколадирате пред да ја сипите смесата, но верувајте дека и без чоколадирање се добива превкусен сладолед во обик на срце, така што и да не е чоколадиран воопшто нема ни да ви фали -)