Лимон мафини
Состојки
- тесто з
- 2 чаши шеќер
- 3 чаши брашно
- 1/2 лаж сода бикарбона
- 4 јајца
- 1 чаша кисела павлака
- 1 чаша путер (омекнат)
- 1 гол лаж сок од лимон
- прелив
- 1лаж сок од лимон
- 3 лаж шеќер во прав
Подготовка
Вакви мафини немате пробано. Неверојатно вкусни, ем благи ем освежителни.
1. Во еден сад се меша шеќер, брашно, сол и сода бикарбона.
2. Во друг сад со вилушка се мешаат јајца, павлака, путер и сок од лимон.
3. Се додаваат течните во сувите состојки и се меша да се соедини смесата.
4. Се полнат калапите за мафини 3/4 и се печи во загреана рерна на 200степени 20-25мин (додека да заруменеат).
5. Смесата од шеќер и сок од лимон треба да е пенаста, ни премногу течна ни премногу густа.
6. Откако ќе се изладат мафините се прелеваат со смесата.
Забелешка
Излегуваат околу 25 мафини.
Путерот може да се замени со маргарин.