Пилешка салата со цвекло
Состојки
- 1кг. пилешко месо
- 250гр. пилешка салама
- 250гр. кашкавал
- 2 големи тегли цвекло
- 1 голема тегла мајонез
- по вкус сол
- по вкус црна пипер
Подготовка
Мене омилена. Мислам дека ќе имам истомисленици. Црвенкастата боја која ја добива од цвеклото, ја прави сама по себе декоративна.
Пилешкото месо (можи стек, а можи и копани, со копани мене ми е поубава) убаво се вари со сол. По желба можи да се додади и коцка за пилешки бујон. Оладеното месото се сецка на ситни коцки или се кини на конци.
Исто и саламата и кашкавалот ситно се сецкаат на коцки, а цвеклото се ренда.
Сите состојки се ставаат во еден подлабок сад, се додава мајонезот и црната пипер, се убаво се промешува-изедначува.Се остава во ладилник најмалку 2 часа, да се соединат вкусовите и се сервира по желба.