Баклава со вишнов шербет
Состојки
- 500 гр готови кори
- 30-40 гр маргарин
- За шербет
- 500 мл вода
- 200 мл сок од вишни
- 800 гр шеќер
- 1 пакетче ванилин шеќер
- За фил
- 3 јајца
- 3 лажици шеќер
- 3 лажици гриз
- 3 лажици презла
- 3 лажици сусам
- 4-5 лажици кокос
- 200 мл павлака
- 30 мл масло за јадење
- 100 гр чоколадо
- 150 гр сечкани ореви
- За прскање на корите
- 40 мл масло за јадење
- 100 мл вода
Подготовка
1. Сите состојки за филот се мешаат заедно и со оваа смеса се филуваат корите
2. Се редат корите по две и секоја од нив се попрскува со смесата од вода и масло за јадење
3. Врз втората кора се става од филот и се виткаат ролати
4. Се сечат ролатите на помали парчиња
5. Се става малку маргарин озгора, може парченца, а може и растопен маргарин
6. Се пече во загреана рерна на 200 Ц околу 20-30 мин
Шербет
1. Зоврива водата, сокот, шеќерот и ванилата и со овој шербет се полева баклавата