Испечати

Пирошки со компир

Пирошки со компир

Состојки

  • 1,250 гр брашно
  • 1 квасец
  • 150гр варен компир
  • 3 жолчки
  • 1/2 коцка маргарин
  • 0.500л млеко
  • 2 лажици сол
  • 1 лажиче шеќер
  • Фил
  • 200гр печурки
  • 200гр шунка
  • 200гр кашкавал
  • 200гр урда
  • За ваклање
  • 2 јајце и пченкарно брашно за валкање

Подготовка

Тестото го месиме по нацврсто. Се прават топчиња како за ѓевречињата, се сука во вид на стапало, потоа се става од смесата (урда, кашкавал, шунка, печурки) и се мота.
Се валкаат во белка па после во пченкарното брашно. Сакав да пробам како ќе изгледаат со пченкарно брашно, па испаднаа по крцкави и баш интересни. Така направени ги оставаме да киснат и потоа се пржат во врел зејтин.