Испечати

Запечени тортиљи

Запечени тортиљи

Состојки

  • 3 тортиљи
  • 250гр. рикота
  • 5 суви домати во масло
  • 150гр. свежи шампињони
  • 80гр. тенки кругови чаен колбас
  • 1 лажичка копар
  • по потреба сол, црн бибер, маслиново масло
  • За бешамел
  • 250мл. млеко
  • 20гр. путер
  • 20гр. брашно
  • малку сол и бибер
  • Уште
  • 50гр. кашкавал

Подготовка

Најпрвин подгответе го бешамелот.
Во тенџере на оган ставете го путерот да се растопи, додајте ги брашното и пропржете. Додајте го топлото млеко и мешајте додека се згусти.
Посолете и наросете малку црн бибер.

Во сад измешајте ја рикотата, потоа додајте ги сецканите суви домати и свежите печурки претходно пропржени на маслиново масло.
Посолете, наросете бибер и измешајте.

Тортиљите стоплете ги од двете страни.

Секоја тортиља премачкајте ја со бешамел и посипете од копарот.
На едната страна од секоја тортиља нанесете од полнењето, и ставете неколку парчиња од чајниот колбас.
Завиткајте ги како пирошки и ставете ги во сад за печење обложен со хартија.
Одозгора нанесете го преостанатиот бешамел и ренданиот кашкавал.

Печете ги на 200 степени, 10-15 минути.