Испечати

Колач со крем од јагоди

Колач со крем од јагоди

Состојки

  • Пандишпан
  • 4 јајца
  • 10 лажици шеќер
  • 1 ванилен шеќер
  • 8 лажици жешка вода
  • 8 лажици масло
  • 12 лажици брашно
  • 1 прашак за пециво
  • Крем
  • 500 гр јагоди
  • 500 гр млеко
  • 200 гр шеќер
  • 2 пудинзи од ванила
  • 2 мали јајца
  • 100 гр бела чоколада
  • 115 гр путер
  • Прелив
  • 250 мл жешко млеко
  • За декорација
  • по потреба шлаг, несквик, јагоди и сл.

Подготовка

Подготовка на пандишпанот
Јајцата изматете ги со водата, шеќерот и ванилата додека се удвојат и добијат светла боја. Потоа додајте го маслото и повторно изматете. На крај додајте го брашното измешано со пецивото и со мала брзина изматете да се изедначи.
Смесата турете ја во намачкано со путер и набрашнато плехче и ставете го да се печи во загреана рерна на 180-190 степени околу 20-25 мин.
Печениот пандишпан оставете го да олади и потоа попарете го со жешкото млеко.
Подготовка на кремот
Јаготките ставете ги во блендер и изблендирајте ги во кашеста смеса.
Во еден сад ставете ги јајцата, пудингот, половина од шеќерот и изматете ги малку со миксер да се изедначат. Додајте ги јагодите и измешајте ги.
Млекото и останатиот шеќер ставете ги да зовријат. Потоа додајте ја смесата и варете со постојано мешање додека се згусти. Тргнете го од огнот и додајте ја чоколадата искршена на коцки и путерот. Мешајте додека се стопат и изедначат.
Кремот истурете го над пандишпанот, израмнете го и покриен оставете го во фрижидер да се олади и стегне.
Готовиот колач украсете го со несквик, изматен шлаг и послужете го.