Супа со домашни кнедли
Состојки
- 200гр мешан зеленчук(морков,целер,кромид,брокула)
- 1/2 врзла магданос и листови целер
- 2-3 копанчиња пилешки
- 1 готова пролетна супа
- за кнедли
- 1 јајца
- 50гр гриз(малку мешан зачин и бибер)
Подготовка
Подготовка
Копаните заедно со зеленчукот ставете ги во касерола налите вода да ги покрие сите состојки. Варете на тивок огин половина час.
Во меѓувреме скршете го јајцето и додадете му го гризот и мешаниот зачин. Може да додадете во гризот и малку магданос.
Смесата најубаво мешајте ја во чаша со вилушка додека не се изедначи.
Зеленчукот испасирајте го на копаните исчистете го месото и ситно исецкајте.Повторно почнете да варите доколку ви фали додадете жешка вода.Во супата ја сипуваме пролетната готова супа и со лажичка ги пуштаме кнедлите.Секој пат пред да земете со лажицата нова кнедла савете ја во врелата супа полесно се одлепуваат.Вариме уште десетина минути и на крајот го ставаме магдоносот и листовите целер.Добар апетит!!!