Испечати

Видео рецепт: Зебра торта

Видео рецепт: Зебра торта

Состојки

  • За ТЕСТО ќе ви треба:
  • 2 јајца
  • 1 шолја (од 250 мл.) шеќер
  • 1 лажичка ванила екстракт
  • ½ шолја (120 мл.) масло
  • 1 ½ шолја сенаменско брашно
  • 1 ½ лажички прашок за печиво
  • ½ шолја кисела вода
  • 2 лажички какао
  • малку рум
  • За ПРЕЛИВ ќе ви треба:
  • 85 гр. бело чоколадо
  • 50 мл. слатка павлака

Често се воодушевуваме на Зебра тортите кои ги гледаме на фотографии. Фичо со видео ќе ни покаже совршен рецепт за подготовка на ваква торта!

Подготовка

Чекор 1: Изматете ги јајцата додека да добијат пенеста структура. Додадете го шеќерот и матете додека не се стопи шеќерот. Додадете ја ванилата продолжете го матењето со жица.

Чекор 2: Во брашното додадете го прашакот за пециво и во смесата од јајца постепено додавајте го брашното, па киселата вода наизменично. Матете додека не добиете хомогена смеса.

Чекор 3: Во помал сад ставете го какаото и рaстворете го со малку вода да нема грутки.

Смесата за колачот поделете ја на два дела.

Во едниот дел додадете го какаото, другиот дел оставете го како што е.

Чекор 4: Земете округла тава од 26 см. и премачкајте ја со путер. Доколку користите Делимано нема потреба да ја премачкувате. На средината на тавата сипете прво од црната смеса, потоа од белата и се' така додека не се потрошат двете смеси. Печете на 175 степени околу 35 минути.

Чекор 5: На пареа растопете го белото чоколадо, додадете ја слатката павлака и мешајте додека смесата не се изедначи.

Чекор 6: Сервирајте парче од тортата и попрскајте го со преливот од бело чоколадо.

Доколку не можете да подготвите прелив, можете само да наросите шеќер во прав.

СОВЕТ: Се надеваме дека овој видео рецепт ќе ве мотивира да ја направите оваа торта. Доколку сакате, може третина од смесата да обоите со друга прехранбена боја и да добиете помодерна зебра. Бидете креативни!