Испечати

Торта со јагоди кокосово брашно

Торта со јагоди кокосово брашно

Состојки

  • за паниспања
  • 4 белки
  • 8 лажици шеќер
  • 3 лажици брашно
  • 1 пециво
  • 1 ванила
  • за прелив на паниспањата
  • 200гр. млеко
  • 1 ванила
  • 10 лажици шеќер
  • за фил
  • 4 жолчки
  • 700мл. млеко
  • 2 пудинзи од ванила
  • 200гр. шекер
  • 100гр. путер
  • 150гр. бело чоколадо
  • за декорација
  • 300гр. шлаг пена (рефус)
  • 500гр. свежи јагоди
  • 50гр, кокосово брашно

Подготовка

Сезоната на јагоди започна а со тоа и брзите и лесни за јадење тортички со јагоди.За оваа тортичка нема да ви треба многу време за правење а уште помалку време за јадење.Започнуваме со подготовка на филот-жолчките ги биеме со миксер и ги додаваме во млекото во кое сме ги раствориле пудинзите со шеќерот и со постојано мешање го вариме филот.Кога филот ќе се згусти го додаваме и белото чоколадо и оставаме да се излади.Ладен филот го биеме со путерот.
За паниспањата најпрво ги биеме белките во цврст снег и постепено ги додаваме шеќерот и ванилата.Кога ке се избијат го исклучуваме миксерот и го додаваме брашното и пецивото но мешаме со дрвена лажица.Тестото го истураме во тркалезно тавче бр.30 обложено со хартија и печиме на 180 степени околу 20 мин./Паниспањата кога ќе ја извадиме од рерна веднаш ја натураме со птреходно зовриеното млеко заедно со шеќерот и ванилата(млекото треба да е млако,а не врело).Кога ќе се впие млекото ја филоваме тортата и потоа ја укарасуваме со биениот шлаг.Цела торта ја наросуваме со кокосово брашно и јагоди.Кога се вратив од работа син ми ги имаше сите јагоди изедено и затоа на дополнителната фотографија парчето е без нив.