Крофни од тиквичка
Состојки
- 1 средна тиквичка
- 1 јајце
- 1 пециво
- 5-6 лажици брашно
- 1/2 лажиче ракија
- сол, бибер, зачин, магдонос, сусам, лен, семе од коприва
- 250 мл масло за пржење
Подготовка
Многу брза, а вкусна закусна комбинирана со сиренце и луто пиперче, па може да биде и комплетен оброк.
Најпрво се ренда тиквето на крупната страна од рендето. Не се цеди од водата.
Се додаваат јајцето, брашното, пецивото, ракијата и зачини по ваш избор.
Убаво се промешува смесата да се соедини.
Се става маслото да се загрее и со лажичка се ставаат крофнички да се пржат. Се пржат по на тивко.
Кога ќе заруменат од 2 страни се редат на хартија да ја впие маснотијата.