Пилешки стек со сенф
Состојки
- 400 гр пилешки стек
- 2 големи моркови
- 1 кесичка печурки (300 гр )
- 4-5 компири
- 3 парчиња млад кромид
- 2 лажици сенф
- 1/2 лажиче црн бибер
- 1 лажица мешан зачин
- 100 гр млечен кашкавал
Подготовка
Денес ке готвиме ручек од кујната на сестра ми.
Овој рецепт често е на нивната трпеза, па затоа по нивна препорака се најде на мојот дневен ред за готвење.
Кромидот, морковот и компирот ги сечеме на големи коцки.
Ги запржуваме постепено.
Прво кромидот, па морковот, а на крај компирот.
Убаво оставаме да се запржи компирчето за да е повкусно.
Се додава стекот и тој исто така пресечен на јадри парчиња.
Пропржуваме да ја смени бојата, па додаваме печурки.
Оставаме уште некоја минута на оган, а потоа го прелеваме сенфот и зачинуваме. Водата како завршно ја додаваме во тавата.
Оставаме да повари околу 15-20 минути на тивко, а потоа ја префрламе смесата во земјена тава, па повторна ја ставаме на топло, но овој пат во рерна да се запече.
Пред крајот ја вадиме од рерната и ја затвараме со кашкавал.
Враќаме назад да се стопи кашкавалот и за 5 минути го вадиме тавчето со вкусниот ручек.
Сервирајте како сакате и уживајте во прекрасниот вкус.
На здравје