Испечати

Пилешки стек со сенф

Пилешки стек со сенф

Состојки

  • 400 гр пилешки стек
  • 2 големи моркови
  • 1 кесичка печурки (300 гр )
  • 4-5 компири
  • 3 парчиња млад кромид
  • 2 лажици сенф
  • 1/2 лажиче црн бибер
  • 1 лажица мешан зачин
  • 100 гр млечен кашкавал

Подготовка

Денес ке готвиме ручек од кујната на сестра ми.
Овој рецепт често е на нивната трпеза, па затоа по нивна препорака се најде на мојот дневен ред за готвење.
Кромидот, морковот и компирот ги сечеме на големи коцки.
Ги запржуваме постепено.
Прво кромидот, па морковот, а на крај компирот.
Убаво оставаме да се запржи компирчето за да е повкусно.
Се додава стекот и тој исто така пресечен на јадри парчиња.
Пропржуваме да ја смени бојата, па додаваме печурки.
Оставаме уште некоја минута на оган, а потоа го прелеваме сенфот и зачинуваме. Водата како завршно ја додаваме во тавата.
Оставаме да повари околу 15-20 минути на тивко, а потоа ја префрламе смесата во земјена тава, па повторна ја ставаме на топло, но овој пат во рерна да се запече.
Пред крајот ја вадиме од рерната и ја затвараме со кашкавал.
Враќаме назад да се стопи кашкавалот и за 5 минути го вадиме тавчето со вкусниот ручек.
Сервирајте како сакате и уживајте во прекрасниот вкус.
На здравје