Испечати

Пилешко со карамелизирани портокали

Пилешко со карамелизирани портокали

Состојки

  • 400гр. пилешки гради
  • 1 младо кромидче
  • 1 филџан(од 130мл) топло млеко
  • 1 кесичка(0,1г) шафран
  • 3 лажици соја сос
  • малку рендан свеж ѓумбир
  • 2 лажици брашно
  • по потреба сол, црн бибер
  • по потреба маслиново масло, топла вода
  • Други состојки
  • 2 портокали
  • 2-3 лажици шеќер
  • сок од пола портокал
  • на врв на лажиче мелено каранфилче

Подготовка

Пилешкото месо исечете го на коцки.
Посолете и наросете црн бибер. Измешајте да ги прими зачините.
Потоа посипете го со брашното и пак измешајте.

Во тава на оган ставете маслиново масло да се загрее, па додајте го малдото кромидче исечено на кругови.
Кратко пропржете и додајте ги парчињата месо.
Пржете додека месото ја промени бојата.
Во топлото млеко растворете го шафранот и додајте го во тавата.
Додајте го соја сосот и малку рендан ѓумбир.
Оставете го месото да се готви на тивок оган, со повремено додавање на топла вода.

Во друга тава на оган ставете го шеќерот и сокот од исцеден портокал.
Откако малку ќе се згусти додајте ги парчињата портокал.
Додајте мелено каранфилче и на тивок оган оставете да се карамелизира, а потоа послужете ги со пилешкото месо.