Испечати

Бешамел тестенини

Бешамел тестенини

Состојки

  • 450 гр тестенини (макарони, шпагети...)
  • 370 гр изварка
  • 250 мл готов бешамел сос
  • 2 јајца
  • 100 мл газирана вода
  • црн бибер, мешан сув зачин, рузмарин
  • 4-5 кремвишли
  • 150 гр кашкавал
  • малку оригано за одозгора
  • 2-3 лажици маслиново масло

Подготовка

Сварете ги тестенините, но внимавајте да не ги преварите.
Во тавата попрскајте 2-3 лажици маслиново масло и истурете ги исцедените тестенини. Додајте ја изварката и убаво измешајте. Потоа додадете ги и зачините и повторно измешајте. Ако сметате дека ви треба сол, посолете.
Во помал сад изматете ги јајцата и потоа измешајте ги со бешамелот и газираната вода. Прелијте ги тестенините. Нарендајте го кашкавалот, а потоа распоредете ги кремвишлите одозгора исечени на кругчиња. Просејте 2-3 прстофати оригано над сето тоа и ставете да се печи во загреана рерна од 200С 15-20 мин.