Печени компири со сусам
Состојки
- 7-8 компири
- 200гр. рендано сирење
- 1 говедска коцка за супа
- 500мл. вода
- 50мл. масло
- 50гр. сусам
- 100гр. кисела павлака
- 2 јајца
Подготовка
Компирите ги вариме и потоа ги сечиме на тркала. Редиме во намрсен калап еден ред компири, сусам, половина сирење и пак го повторуваме редењето.
Кога сме готови со редењето ја тураме коцката за супа која претходно ја имаме зовриено со водата. Го тураме и маслото наросуваме пак сусам и печиме 25 мин. на 180 степени.
Пет минути пред да бидат готови компирите ги вадиме од рерна и ја тураме павлаката биена со јајцата и допекуваме уште 10 мин.