Полнети тиквички
Состојки
- 4 тиквички
- 300 гр мелено месо
- 1 средна главица кромид
- 2 моркова
- 100гр ориз
- зачини ,зејтин
- вода (да се покрие)
- 1 кафена лажичка црвен пипер
Подготовка
Најпрво го дробиме кромидот на ситно, а морковот го ренадаме.
Потоа на малку зејтин се пржи да зарумени се додава месото и оризот се крчка десетина минути. Се додава црвениот пипер и се зачинува и се трга на страна.
Тиквичките се лупат и се сечат на 2 или 3 дела во зависност од глемината. Се вади мекиот дел од средината и се редат во тенџере, потоа се полнат со филот и се налева вода да се покријат и се додава малку зејтин во водата. Се ставаат во рерна на тивко да крчкаат. Се сервира со кисело млеко.