Испечати

Печен пилешки стек

Печен пилешки стек

Состојки

  • 1 кг. пилешки стек
  • 4 лажици сенф
  • 1 лажица црн пипер
  • 2 лажици сол
  • 300мл. млеко
  • 300гр. компири
  • 500гр. маринирани шампињони
  • 5 моркови
  • 1 лажица оригано
  • 150мл. бело вино
  • 200гр. рендан кашкавал
  • 400гр. павлака
  • 50мл. масло

Подготовка

Најпрво го сечиме стекот на парчиња и го чукаме со дрвен чук, посолуваме, ставаме црн пипер, оригано и секое парче го мачкаме со сенф.
Вака спремениот стек го натураме со млекото и го оставаме цела ноќ во фрижидер.
Наредниот ден стекот го редиме во тавата (намрсена) во која ќе го печиме/
Прво го редиме стекот, над него компирите сецкани на коцки, над компирите морковите исто така сецкани и печурките. Кога ќе завршиме со редењето го тураме виното и на крај маслото.

Го печеме околу 1 час на 200 степени и пред да го извадиме го натураме со павлаката и кашкавалот и печиме уште 15 мин.
Кога ќе имате гости на ручек еве една идеја плус.