Печен пилешки стек
Состојки
- 1 кг. пилешки стек
- 4 лажици сенф
- 1 лажица црн пипер
- 2 лажици сол
- 300мл. млеко
- 300гр. компири
- 500гр. маринирани шампињони
- 5 моркови
- 1 лажица оригано
- 150мл. бело вино
- 200гр. рендан кашкавал
- 400гр. павлака
- 50мл. масло
Подготовка
Најпрво го сечиме стекот на парчиња и го чукаме со дрвен чук, посолуваме, ставаме црн пипер, оригано и секое парче го мачкаме со сенф.
Вака спремениот стек го натураме со млекото и го оставаме цела ноќ во фрижидер.
Наредниот ден стекот го редиме во тавата (намрсена) во која ќе го печиме/
Прво го редиме стекот, над него компирите сецкани на коцки, над компирите морковите исто така сецкани и печурките. Кога ќе завршиме со редењето го тураме виното и на крај маслото.
Го печеме околу 1 час на 200 степени и пред да го извадиме го натураме со павлаката и кашкавалот и печиме уште 15 мин.
Кога ќе имате гости на ручек еве една идеја плус.