Испечати

Најлон торта

Најлон торта

Состојки

  • кора
  • 10 белки
  • 500 гр шеќер
  • 1 лажица оцет
  • фил
  • 750 мл млеко
  • 12 лажици шеќер
  • 10 жолчки
  • 8 лажици брашно
  • 2 маргарина (вкупно 500гр)
  • 250 гр шеќер во прав
  • 2 ванили
  • 200 гр стопено чоколадо
  • 150 гр мелени ореви
  • 2 шлаг крема од ванила
  • 200 мл млеко за шлагот

Подготовка

рецептот за тортава го имам од тетка ми која е махер за нејзино спремање. Одамна не ја имав правено, па еве за празниците се решив за нејзе.
Прво за кората:
се матат белките во цврст снег со шеќерот и на крај се додава оцетот.
Рерната се загрева на 250 степени.
Изматената кора се става во плех обложен со хартија и се става да се пече.
Штом ја ставаме кората да се пече ја намалуваме температурата на 150 и ја печеме кората - ја сушиме 1 час и 30 минути.
Кога е готова ја ставаме на крпа попрскана со шеќер, ја одстрануваме хартијата и ја враќаме повторно во плехот.

Млекото и шеќерот ги ставаме на оган. Жолчките се матат со миксер им се додава брашното и малку млеко околу 50 мл и целата смеса се става во млекото што врие. Се вари крем и се остава да се лади. Маргаринот и шеќерот во прав се матат и се соединуваат со изладениот крем. Кремот се дели на два дела. Едниот дел останува ист, а во другиот дел се става стопената чоколада и мелените ореви.
Врз кората се става прво жолтиот фил, врз него црниот и на крај изматениот шлаг одозгоре се посипува рендана чоколада.
НА ЗДРАВЈЕ!!!!!!