Испечати

Колач Црнец (без јајца)

Колач Црнец (без јајца)

Состојки

  • Тесто
  • 540мл. јогурт
  • 400гр. брашно
  • 200гр. шеќер
  • 1/2 лажиче сода
  • 1 пециво
  • 100мл. масло
  • 30гр. чоколадно какао
  • Прелив
  • 200мл. млеко
  • 120гр. шеќер
  • 100гр. путер
  • 150гр. црно чоколадо
  • Декорација
  • 1 шлаг крем од чоколадо

Подготовка

Можеби ќе ви биде смешно името на рецептот како што и јас се смеев кога првпат го видов, но црнецот е навистина убав.

Започнуваме со мешање на сите состојки, но не со миксер туку со жица за матење. Кога ќе добиеме убава смеса ја тураме во намрсен калап и печиме на 180 степени околу 30 мин.

Кога ќе биди печен го вадиме од рерна и уште млак го натураме со млак (преходно сварен) шербет од млекото, 120гр шеќер, путерот и црното чоколадо.
Украсуваме со шлаг крем од чоколадо.